Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙ


Το καπνιστήρι είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε καπνό το οποίο θα φυσήξουμε μέσα στην κυψέλη, πριν από την επιθεώρησή της. Με την χρήση του καπνού οι μέλισσες δεν είναι επιθετικές και αφήνουν το μελισσοκόμο να επιθεωρήσει το μελίσσι ανώδυνα. Πρέπει να παράγουμε πυκνό λευκό και προπάντων κρύο καπνό που δεν θα κάνει ζημιά στις μέλισσες και δευτερευόντως δεν θα αλλοιώσει την οσμή των προϊόντων της μέλισσας.

Το καπνηστήρι.
Όπως διαβάζω, υπό κανονικές συνθήκες, εάν δηλαδή δεν καπνίσουμε την κυψέλη, οι μέλισσες φρουροί θα κυκλοφορήσουν αμέσως την πτητική  οσμή συναγερμού τους, με αποτέλεσμα να σου επιτεθούν και να εναντιωθούν άμεσα στον μελισσοκόμο εισβολέα.  Όταν όμως διοχετεύσουμε πρώτα τον καπνό, οι μέλισσες φρουροί δεν προλαβαίνουν να σημάνουν συναγερμό. Επίσης οι μέλισσες αντιδρώντας στον καπνό καταναλώνουν μέλι, τοποθετούν αρκετή ποσότητα μελιού στον πρόλοβό τους, με αποτέλεσμα να είναι ήρεμες, όπως συμβαίνει και στην σμηνουργία. 
Όπως  παρατηρώ, με το κάπνισμα προκαλείται ζάλη και μικρή αστάθεια στη μέλισσα, από ένα σοκ που προκαλείται στους εγκεφαλικούς νευρώνες της, λόγω της απότομης αλλαγής των αερίων που εισπνέει, καθόσον αλλάζει δραστικά το ατμοσφαιρικό μίγμα, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ήσυχες, όπως άλλωστε θα συνέβαινε και στον άνθρωπο εάν εκτίθονταν απότομα σε τόση μεγάλη συγκέντρωση καπνού.
Το καύσιμο που χρησιμοποιώ είναι οι πευκοβελόνες. Έχουμε πολλές από αυτές στον Ίασμο. Οι πευκοβελόνες καίγονται μέσα στο καπνιστήρι χωρίς φλόγα και δίνουν πολύ καπνό.
Επίσης μαζί με τις πευκοβελόνες μπορούμε να προσθέσουμε χονδρά ροκανίδια από καθαρό ξύλο πεύκου. Mετά το άναμμα, μπορούμε να βάλουμε και χλωρά φύλλα για να βγαίνει περισσότερο κρύος καπνός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο άναμμα και πολύ περισσότερο στο σβήσιμο του καπνιστηρίου, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό καλό (υποχρεωτικό) θα ήταν δίπλα από τα προσανάμματα να έχουμε συνέχεια ένα μπιτόνι 20 λίτρων γεμάτο με νερό.
Οι πευκοβελόνες (τελειωμένες) με τα ροκανίδια πεύκου.
Το βαρέλι στο οποίο τοποθετώ τις πευκοβελόνες.
Στον πάτο έχει πάντα βάρος για να μη το παίρνει ο άνεμος, όταν είναι μισοάδειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου