Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΚΩΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ (ΟΡΝΙΘΩΝ)


Οι περσινές πουλάδες φέτος θα μας προσφέρουν τα περισσότερα αβγουλάκια. Του χρόνου θα μας δώσουν λιγότερα και στη συνέχεια η αυγοπαραγωγική τους ικανότητα θα μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια να γίνουν αντιπαραγωγικές – αντιοικονομικές και πρέπει να τις σφάξουμε και να κρατήσουμε στο κοπάδι μας τις νέες πουλάδες. Επίσης πρέπει να σφαγούν μέσα σε λίγους μήνες και τα πουλερικά μας που τα εκτρέφουμε για κρεατοπαραγωγή. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία για αυτούς που έχουν στην κατοχή τους κοτέτσι με πουλερικά.
Μελετώντας πολλά βίντεο στο youtube τον τρόπο σφαγής των πουλερικών (συνήθως κότες και πάπιες) στάθηκα στον τρόπο σφαγής με μεταλλικά χωνιά τα οποία στο κάτω μέρος έχουν ένα άνοιγμα. Τοποθετείς την κότα ανάποδα και από το κάτω μέρος του χωνιού βγαίνει το κεφάλι της.  Στο τέλος με το ένα χέρι πιάνεις το κεφάλι και με το άλλο με ένα κοφτερό μαχαίρι ....... τα υπόλοιπα. Η κότα ξεψυχά πολύ γρήγορα χωρίς να τυραννιέται και το αίμα της, λόγω και της θέσης της, στραγγίζει πολύ γρηγορότερα. 
Αυτός νομίζω ότι είναι ο καλύτερος και ηπιότερος τρόπος σφαγής. Έτσι αποφάσισα και έφτιαξα την παρακάτω εικονιζόμενη κατασκευή με τους δύο κώνους, η οποία με βοήθησε πολύ στη σφαγή των πρώτων τριάντα πέντε πουλερικών.

Το ύψος του είναι περίπου 40 πόντους, η μεγάλη διάμετρος 30 πόντους (30 Χ 3,14 = 95 cm περίμετρο) και η μικρή διάμετρος 9 πόντους (9 Χ 3,14 = 28 cm περίμετρο). 


Για να κατασκευασθεί ένας κανονικός κώνος (όχι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) θα χρειασθεί μια λαμαρίνα τραπεζοειδούς σχήματος με ύψος 40 cm. Το μήκος της μεγάλης πλευράς 95 cm και της μικρής 28 cm.



Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθώ για το ξεπουπούλιασμα, το κόψιμο σε μερίδες κλπ.

Υστερόγραφο.
Λόγω του θέματος είναι από τις λίγες αναρτήσεις που δυσκολεύτηκα πως θα το δημοσιεύσω.

1 σχόλιο: