Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΒΑΛΒΙΔΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΡΥΓΟΣ


Είναι ένα εσωτερικό ξύλινο καπάκι (κόντρα πλακέ), το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ γονοθαλάμου και μελιτοθαλάμου (καλύτερα επάνω από το βασιλικό διάφραγμα) και έχει ένα σύστημα εισόδων και εξόδων, όπου ενώ η/οι είσοδος/οι είναι μεγάλοι, οι έξοδοι μικραίνουν σε σημείο που χωρά για να περάσει η μέλισσα. Οι μέλισσες, μέσω της βαλβίδας, κατεβαίνουν εύκολα από τον μελιτοθάλαμο στον εμβρυοθάλαμο και παραμένουν σ’ αυτόν, καθόσον είναι πολύ δύσκολο για να ανεβούν, μέσω της βαλβίδας.

Τον τύπο της βαλβίδας διαφυγής μελισσών που χρησιμοποιώ.
Ο μελισσοκόμος πριν από μία ημέρα (καλύτερα δυο ημέρες) από την ημέρα της συλλογής των κηρηθρών με κλειστά μέλια, παρεμβάλει μόνο στα επιλεγμένα μελίσσια τα εσωτερικά καπάκια με την βαλβίδα διαφυγής μεταξύ της γονοφωλιάς και μελιτοθαλάμου. Εγώ έφτιαξα μόνο τρία εσωτερικά καπάκια με βαλβίδα διαφυγής μελισσών και τα χρησιμοποιώ περισσότερο στα επιθετικά μελίσσια, όπως και στους καθαρούς ορόφους που έχουν κλειστά μέλια χωρίς καθόλου γόνο, τα οποία τα έχω σημειωμένα από πριν.
   Το καπάκι με την βαλβίδα διαφυγής θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε, τοποθετώντας το ανάποδα, στον τρύγο και ως καπέλο στις συστοιχίες των μαζεμένων ορόφων με τις κηρήθρες των κλειστών μελιών, τους οποίους θα μεταφέρουμε αργότερα στην αποθήκη για τρύγο, για να εξέλθουν οι μέλισσες που ευρίσκονται εντός των ορόφων και τις οποίες δεν μπορέσαμε να διώξουμε με την βούρτσα από τις κηρήθρες και ταυτόχρονα να μην μπορούν να εισέλθουν άλλες. 
   Επίσης το ίδιο καπάκι, με την ίδια φιλοσοφία, θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε περιπτώσεις λεηλασιών των ξεχασμένων ανοιχτών ορόφων, που βγάλαμε από τα μελίσσια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου