Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΩΝ


Για το κτίσιμο πολλών πλαισίων ταυτόχρονα και πρόληψη σμηνουργίας θα χρειασθούμε:
    1 όροφο με πίσω εξτρά είσοδο.
    1 πενταράκι (για βοήθεια).
      10 καινούργια πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας.
    1 βασιλικό διάφραγμα.

Την άνοιξη σε ένα καλό μονώροφο μελίσσι τοποθετώ δίπλα του έναν άδειο όροφο με πίσω είσοδο και ένα 5ράκι (για βοήθεια) και ελέγχω ένα - ένα τα πλαίσια για να βρω τη βασίλισσα. Όταν διαπιστώσω ότι το πλαίσιο που ελέγχω δεν έχει τη βασίλισσα το τοποθετώ στο όροφο, ενώ εάν την εντοπίσω το τοποθετώ με το πλαίσιό της στο 5ράκι. Τότε μεταφέρω - προσθέτω και τα άλλα 9 πλαίσια στον όροφο, τον οποίο και τον αναδιοργανώνω μέλια-γύρη-γόνος-γύρη-μέλια, προσθέτοντας και ένα πλαίσιο. Στο κενό από πλαίσια πλέον μελίσσι μας, προσθέτουμε στο κέντρο το πλαίσιο με τη βασίλισσα, (που είχαμε τοποθετήσει στο 5ράκι), αριστερά – δεξιά τις υπόλοιπες 9 άκτιστες κηρήθρες και στο τέλος το βασιλικό διάφραγμα. Κατόπιν από επάνω τον όροφο με τα πλαίσιά του, ο οποίος όμως πρέπει να έχει άλλη έξτρα είσοδο, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Βέβαια μπορούμε να κάνουμε όποια τροποποίηση θελήσουμε εμείς, όπως στον γονοθάλαμο αντί των 9 άκτιστων να βάλουμε 5 ή 7 και τα άλλα 4 ή 2 να είναι κτισμένες κηρήθρες. Ακόμη μπορούμε στον γονοθάλαμο να αφήσουμε αντί του ενός γονεμένου πλαισίου (με την βασίλισσα) και άλλο ένα ή δύο γονεμένα πλαίσια.
Τροφοδοτώ συνέχεια με σιρόπι 1 νερό/1 ζάχαρη. Η τροφοδότηση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αλλιώς θα έχουμε φαγωμένα κεριά στο σημείο των συρμάτων, εκτός εάν υπάρχει μεγάλη νεκταροέκκριση.
Μετά από 7-8 ημέρες ελέγχω οπωσδήποτε τον όροφο για βασιλικά κελιά.
Το βασιλικό διάφραγμα μετά το κτίσιμο όλων των κηρηθρών το αφαιρούμαι.
Η πίσω πλευρά του μελισσιού με την έξτρα είσοδο. Στη μέση φαίνεται το βασιλικό διάφραγμα.


Σημείωση:
Αυτή τη μέθοδο την χρησιμοποιώ και ως ένα τμήμα της ΝΤΕΜΑΡΗ, αλλά διαπίστωσα στην πράξη, πως αυτή η παραλλαγή (χωρίς προσθήκη ενδιάμεσου ορόφου), δουλεύει πολύ καλά, εκτός της πρόληψης σμηνουργίας και στο κτίσιμο πολλών κηρηθρών, αρκεί η βασίλισσά μας να είναι νέα και καλή, γιατί διαφορετικά θα έχουμε βασιλοκελιά.  Αυτός είναι ένας από τους τρόπος που χτίζω τις κηρήθρες.
Ο άλλος που χρησιμοποιώ συνέχεια είναι ο συνηθισμένος η τοποθέτηση δηλαδή δύο (2) συρματωμένων άκτιστων πλαισίων με φύλλα τεχνικής κηρήθρας  αριστερά και δεξιά στο τέλος της γονοφωλιάς στο μονώροφο μελίσσι που επιθεωρώ την άνοιξη και μερικές φορές στις αρχές καλοκαιριού. 
Επίσης μερικές φορές, όταν θέλω περισσότερο να ενισχύσω μερικά αδύνατα μελίσσια με ψημένο γόνο και επί τη ευκαιρία να κτισθούν και μερικά πλαίσια, παίρνω από ένα δυνατό μελίσσι που επιθεωρώ δύο (2) ψημένους γόνους τινάζοντας τις μέλισσες επάνω στην κυψέλη, για να μη πάρουμε τυχαία την βασίλισσα, τους οποίους στη συνέχεια προσθέτω για ενίσχυση σε ένα αδύνατο μελίσσι. Σε αντικατάσταση των γόνων που πήρα, αριστερά και δεξιά στο τέλος της αναδιοργανωμένης πλέον γονοφωλιάς, τοποθετώ δύο (2) άκτιστα πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας.
Για να κτίσει το μελίσσι μας καλά τις κηρήθρες πρέπει να έχει αρκετό πληθυσμό, να μην είναι νηστικό και να υπάρχει αρκετό νέκταρ στη φύση, αλλιώς πρέπει να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι 1 νερό / 1 ζάχαρη. Διαφορετικά δεν θα καλοχτιστούν και θα βλέπουμε στις άκρες των κεριών και ακριβώς στο σημείο των συρμάτων να είναι φαγωμένα τα κεριά μας.


Κτίσιμο κηρηθρών με πρόσθεση ορόφου
 για πρόληψη της σμηνουργίας.
Από τα μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όταν το μελίσσι έχει γίνει 8άρι – 10άρι, του προσθέτω ολόκληρο όροφο με (έως και) 10 πλαίσια (εάν είναι πολύ δυνατό) με φύλλα τεχνικής κηρήθρας.
Από τον εμβρυοθάλαμο - γονοφωλιά παίρνω ακριβώς 2 πλαίσια με ψημένο (κλειστό) γόνο, τα οποία τοποθετώ μαζί και τα δύο στο κέντρο του ορόφου.
Στη θέση των 2 γόνων που ανεβάζω, τοποθετώ 2 πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας, όχι ακριβώς στη θέση τους, αλλά αριστερά και δεξιά της αναδιοργανωμένης πλέον γονοφωλιάς στη θέση περίπου 3 και 8.
Στον όροφο, αριστερά και δεξιά των 2 ανεβασμένων γόνων, προσθέτω τα υπόλοιπα πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας. 
Εάν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση και δούμε έστω και λίγο φαγωμένα κεριά στις άκρες στο σημείο που κολλάει με το σύρμα, πρέπει να τροφοδοτήσουμε αμέσως με σιρόπι 1 νερό / 1 ζάχαρη. Καλύτερα είναι να τροφοδοτήσουμε αμέσως με σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου