Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ

Ήρθε ο καιρός (12/10/2013) που πρέπει να κλείσουμε ορισμένους αεραγωγούς του καπακιού της κυψέλης.  Κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου κλείνω δύο από τις τέσσερις αεραγωγούς. Μια εμπρός και μια πίσω διαγώνια. Συμπληρωματικά τον Δεκέμβριο μπορεί να κλείσω και την δεύτερη πίσω.
O ξυλουργόs που κατασκευάζω τις κυψέλες με προμήθευσε με πλαστικές σφήνες, που ταιριάζουν ακριβώς στο μέγεθος τους ανοίγματος του αεραγωγού. Έτσι η εργασία σφραγίσματος και αποσφραγίσματος έγινε πανεύκολη.  


2 σχόλια:

  1. Από τις λίγες γνώσεις που έχω...νομίζω ότι αν κρυώνουν οι μέλισσες θα το προπολίσουν (κλείσουν) μόνες τους-σωστά ή κάπου κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν είμαι «δάσκαλος» ο μελισσοκόμος πρέπει πάντα να επεμβαίνει και να βοηθά το μελίσσι με τις διάφορες εργασίες του, οι οποίες μπορεί να είναι θετικές – σωστές, οπότε το βοηθά ή αρνητικές – λαθεμένες, οπότε το αποδυναμώνει και το βλάπτει. Επίσης και η μη έγκαιρη εργασία που έπρεπε να κάνει, (όπως στην προκειμένη περίπτωση) έχει αρνητική επίπτωση στην πορεία του μελισσιού. Με το ίδιο σκεπτικό δεν πρέπει να περιορίσουμε την είσοδο, αφού μόλις αρχίσουν να κρυώνουν θα την προπολίσουν κλπ. Εξάλλου είναι μια πολύ εύκολη και χωρίς ιδιαίτερο κόστος εργασία.

      Διαγραφή