Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑΝΤ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΚΗΡΗΘΡΩΝ


Το σταντ απόθεσης κηρηθρών είναι ένα αρκετά χρηστικό εργαλείο, όταν επιθεωρούμε ένα μελίσσι. Σε αυτό αποθέτουμε τις πρώτες κηρήθρες που ελέγχουμε, κάνοντας τη μετέπειτα εργασία μας ποιο εύκολη.

ΣΤΑΝΤ ΚΗΡΗΘΡΩΝ
Είναι μια ιδιοκατασκευή από ΙΝΟΧ σίδερα, τα οποία κολλήθηκαν με ηλεκτροσυγκόλληση και με ειδικό για ΙΝΟΧ ηλεκτρόδιο.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΣΤΑΝΤ ΚΗΡΗΘΡΑΣ


Λεπτομέρεια σταντ. 
Φαίνεται η γωνία της κυψέλης φαγωμένη λίγο εξωτερικά και πλάγια. Αυτό το κάνω σε όλες τις γωνίες της κινητής βάσης, θαλάμου, καπακιού. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται μεταξύ τους ένα "Υ" (σε οριζόντια θέση) με αποτέλεσμα να εισέρχεται το ξέστρο στο σημείο που πρέπει και να ανοίγουν εύκολα από την πρόπολη τα μέρη της κυψέλης, χωρίς να κάνουμε ζημιά σε αυτή.    


Στα πρώτα χρόνια, που είχα τα μελίσσια χαμηλά, το σταντ μου ήταν απαραίτητο. Από τότε που έχω τα μελίσσια σε μεταλλικές βάσεις, ανά τρία, δεν μου χρειάζεται πλέον, καθόσον τοποθετώ τις πρώτες ηλεγμένες κηρήθρες επάνω στα σίδερα της βάσης, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΧΑΛΟ ΠΟΡΤΑΣ ΚΟΤΕΤΣΙΟΥ


Ένα πρόβλημα (για μένα σοβαρό) που είχα στο κοτέτσι, το οποίο είναι χωρισμένο σε πολλά διαμερίσματα, λόγω των πολλών ειδών πουλερικών, ήταν το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας από διαμέρισμα σε διαμέρισμα.
Με τον αρχικό τρόπο που είχα (ένα μάνταλο), μπορούσα να την κλείσω μόνο από την πλευρά που υπήρχε το μάνταλο. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούσα να την κλείσω, με αποτέλεσμα πολλές φορές η πόρτα να μένει ανοιχτή και να μετακομίζουν σε άλλο διαμέρισμα μερικά πουλερικά. 
   Ο μόνος τρόπος να λύσω το πρόβλημα αυτό ήταν να κατασκευάσω το παρακάτω δίχαλο, με το οποίο μπορείς να κλείνεις και να ανοίγεις πολύ καλά την πόρτα και από τις δυο πλευρές, όπως φαίνεται στις παρακάτω 2 φωτογραφίες.
  
 .

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΗΜΑΔΕΜΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ


Με το σημάδεμα της βασίλισσας (μαρκάρισμα), που νομίζω ότι είναι από τις βασικές εργασίες ενός μελισσοκόμου,  γνωρίζουμε σε όλες τις κυψέλες μας την ηλικία της βασίλισσας, όπως επίσης τις κυψέλες που έκαναν αντικατάσταση και το κυριότερο μπορούμε να εντοπίζουμε εύκολα τη βασίλισσά μας, με αποτέλεσμα να μην σπάνε τα νεύρα μας ψάχνοντάς την και να ταλαιπωρούνται τα μελίσσια μας. Γενικά γίνεται πιο εύκολη η εργασίας μας σε όλους τους χειρισμούς που είναι απαραίτητος ο εντοπισμός της βασίλισσας, ιδιαίτερα όταν τα μελίσσια μας έχουν μεγάλους πληθυσμούς.
Στα τελευταία δύο χρόνια στην αρχή της άνοιξης στην δεύτερη περίπου επιθεώρηση σημαδεύω όλες τις αμαρκάριστες βασίλισσες με το χρώμα της χρονιάς που μας πέρασε.

Φέτος όμως δεν περίμενα να έρθει η επόμενη άνοιξη και άρχισα το μαρκάρισμα της βασίλισσας αμέσως από τις παραφυάδες, όσο ήταν ακόμη μικρές και ήταν εύκολη η εύρεσή της, αρκεί η νέα μας βασίλισσα να είχε γονήσει. Την άνοιξη του 2014 θα μαρκάρω όσες δεν μπόρεσα φέτος και όσες έκαναν αντικατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο θέλω να συνεχίσω θεού θέλοντος τα επόμενα χρόνια.



Αυτά που χρειαζόμαστε είναι ένας κατάλληλος έγχρωμος μαρκαδόρος με το χρώμα τους έτους, ένα σωληνάκι με έμβολο από σφουγγάρι και δίχτυ. Επίσης από τα κυριότερα που χρειαζόμαστε είναι η υπομονή, ή όρεξη για δουλειά και μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να πιάσουμε τη βασίλισσα από τον θώρακα μαλακά (όχι από την κοιλιά) και να μην την βγάλουμε μαρκαρισμένη, αμέσως από το έμβολο, αλλά να την αφήσουμε μέσα σε αυτό, επάνω στους κηρηθροφορείς, ανοίγοντας όσο μπορούμε το έμβολο και θα την ελευθερώσουμε στο τέλος, πριν κλείσουμε το καπάκι του μελισσιού.


 Διεθνής κώδικας χρωμάτων
ΤΟ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
2010, 2020  και  2015    ΜΠΛΕ
 2011, 2021  και  2016    ΑΣΠΡΟ
                        2012, 2022  και  2017    ΚΙΤΡΙΝΟ                    
      2013, 2023  και  2018    ΚΟΚΚΙΝΟ
               2014  και  2019    ΠΡΑΣΙΝΟ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΛΙΑΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ


Ένας απλός και γρήγορος τρόπος κατασκευής φωλιάς για τα πουλερικά μας (κότες - πάπιες) είναι να βρούμε ένα παλαιό πλαστικό μπιτόνι 20-30 λίτρων από λάδια μηχανής και να κόψουμε με ηλεκτρικό τροχό τα 4/5 του επάνω τμήματος του χερουλιού, αφήνοντας ένα χείλος 5-10 πόντων, για να μη βγαίνει το χόρτο που θα βάλουμε στη φωλιά.
 

Στις φωτογραφίες έχω βάλει δυο φωλιές μαζί προσθέτοντας λαμαρίνα  για να προστατεύονται από τη βροχή, τον ήλιο και τον αέρα και αυτό γιατί θα τις τοποθετήσω έξω, για τις πάπιες.
Εάν μπούνε μέσα στο κοτέτσι δεν χρειάζεται η λαμαρίνα, πρέπει μόνο να τις βάλουμε λίγο ψηλά και να βρούμε έναν τρόπο να τις στερεώσουμε.
  

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΞΥΔΙ

    

Το ξίδι είναι ένα όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης (αλκοόλης) του κρασιού σε αιθανικό οξύ, το οποίο δίνει στο ξύδι τη γνωστή ξινή γεύση και οσμή και είναι ένα μετρίως ασθενές οξύ.
   Πολλά κρασιά, ειδικά αν δεν έχουν αποστείρωση, ξιδιάζουν από μόνα τους. Εξάλλου η φυσιολογική κατάληξη κάθε κρασιού (χωρίς συντηριτικά) είναι να γίνει ξίδι.  
     Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ξίδι από το κρασί μας, ρίχνοντάς του μέσα μαγιά ξιδιού και ζεστό νερό. Η μαγιά ξιδιού είναι τα κατακάθια στο κάτω μέρος του βαρελιού μας από το παλιό ξίδι. Τώρα αν δεν έχουμε κατακάθι, θα χρησιμοποιήσουμε ξίδι του εμπορίου.
   Τα σπιτικά κρασιά είναι συνήθως 12 βαθμών και για αυτό το λόγο ρίχνουμε νερό, για να κατεβάσουμε τούς βαθμούς. Το ξίδι του εμπορίου έχει συνήθως 6% οξικό οξύ.
   Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξετε το κρασί σας ξίδι, είναι να αφήσετε το δοχείο που θα το φυλάξετε ανοιχτό και η θερμοκρασία αποθήκευσης να είναι από 18οC έως 35οC.


Για κάνουμε ξίδι από 3 λίτρα κρασί, χωρίς συντηρητικά.

Θα χρειασθούμε:
  •     300 - 500 ml ζεστό νερό.
  •     ½  με 1 νεροπότηρο, σπιτικό ξύδι.
  •     ½  χούφτα περίπου μακαρόνια με τρύπες.
  •     1 δοχείο (γυάλινο ή πλαστικό, όχι μεταλλικό) πέντε λίτρων.
  •     1 τούλι μπομπονιέρας.
   Εάν θέλουμε, προσθέτουμε τα αρωματικά της αρεσκείας μας.

Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρασί στο δοχείο μας και ρίχνουμε, το νερό, το ξύδι και τ᾿ άβραστα μακαρόνια και περιμένουμε μερικούς μήνες, μέχρι να γίνει ξύδι.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει το κρασί μας ξύδι, είναι μην κλείσουμε αεροστεγώς το δοχείο, αλλά να το αφήσουμε τρόπον τινά ανοιχτό, αφού θα το σκεπάσουμε με το τούλι της μπομπονιέρας.
H θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να είναι από 18° έως 35°C.
Όταν γίνει το ξύδι, αφαιρούμε το τούλι και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι χωρίς να το σφραγίσουμε και πάλι πολύ καλά. 
Το ξύδι που μόλις φτιάξαμε είναι τέλειο, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και ιδιαίτερο προσθέτοντάς του: αρωματικά βότανα, φρούτα, και καρυκεύματα.


ΞΥΔΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΙΠΕΡΙΑ ΣΕ ΚΟΚΚΟΥΣ
Ταιριάζει με: αυγά, ψάρια, μοσχαρίσια φιλέτα.


ΞΥΔΙ ΜΕ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ
Ταιριάζει με: χορταρικά, λευκά κρέατα, τηγανιτά ψαράκια.

ΞΥΔΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

Ταιριάζει με: κρέας, λαχανικά, σαλάτες με διάφορα χορταρικά, τηγανιτά κολοκυθάκια.

ΞΥΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Ταιριάζει με: φρουτοσαλάτες, κρέας, ψάρι στον ατμό.


ΞΥΔΙ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ
Υλικά: ξύδι από λευκό ή από κόκκινο κρασί, δενδρολίβανο, φρέσκιες καυτερές πιπερίτσες, σκόρδο σε σκελίδες.
Ταιριάζει με: σαλάτες διάφορες. τυριά διάφορα, χοιρινό, αρνί, γλυκόξινα πιάτα


ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΞΥΔΙ
Υλικά:  ξύδι από λευκό ή από κόκκινο κρασί, φρέσκια μέντα, εστραγκόν, θυμάρι, δάφνη, σέλινο, κρεμμύδι, σκόρδο σε σκελίδες, πιπέρι σε κόκκους, ξυλάκια κανέλας και γαρύφαλλο.
Ταιριάζει με: κρέας, ψάρια φούρνου, κουνέλι, κυνήγι, πατατοσαλάτα.


Στο αρωματικό μας ξύδι μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και οποιοδήποτε άλλο αρωματικό φυτό που μας αρέσει ή να κάνουμε πολλούς άλλους συνδυασμούς, όπως εμείς θα νομίζαμε ότι είναι καλύτερο.

Δοκιμάστε το και θα σας ενθουσιάσει.

 Καλή επιτυχία.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙ


Το καπνιστήρι είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε καπνό το οποίο θα φυσήξουμε μέσα στην κυψέλη, πριν από την επιθεώρησή της. Με την χρήση του καπνού οι μέλισσες δεν είναι επιθετικές και αφήνουν το μελισσοκόμο να επιθεωρήσει το μελίσσι ανώδυνα. Πρέπει να παράγουμε πυκνό λευκό και προπάντων κρύο καπνό που δεν θα κάνει ζημιά στις μέλισσες και δευτερευόντως δεν θα αλλοιώσει την οσμή των προϊόντων της μέλισσας.

Το καπνηστήρι.
Όπως διαβάζω, υπό κανονικές συνθήκες, εάν δηλαδή δεν καπνίσουμε την κυψέλη, οι μέλισσες φρουροί θα κυκλοφορήσουν αμέσως την πτητική  οσμή συναγερμού τους, με αποτέλεσμα να σου επιτεθούν και να εναντιωθούν άμεσα στον μελισσοκόμο εισβολέα.  Όταν όμως διοχετεύσουμε πρώτα τον καπνό, οι μέλισσες φρουροί δεν προλαβαίνουν να σημάνουν συναγερμό. Επίσης οι μέλισσες αντιδρώντας στον καπνό καταναλώνουν μέλι, τοποθετούν αρκετή ποσότητα μελιού στον πρόλοβό τους, με αποτέλεσμα να είναι ήρεμες, όπως συμβαίνει και στην σμηνουργία. 
Όπως  παρατηρώ, με το κάπνισμα προκαλείται ζάλη και μικρή αστάθεια στη μέλισσα, από ένα σοκ που προκαλείται στους εγκεφαλικούς νευρώνες της, λόγω της απότομης αλλαγής των αερίων που εισπνέει, καθόσον αλλάζει δραστικά το ατμοσφαιρικό μίγμα, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ήσυχες, όπως άλλωστε θα συνέβαινε και στον άνθρωπο εάν εκτίθονταν απότομα σε τόση μεγάλη συγκέντρωση καπνού.
Το καύσιμο που χρησιμοποιώ είναι οι πευκοβελόνες. Έχουμε πολλές από αυτές στον Ίασμο. Οι πευκοβελόνες καίγονται μέσα στο καπνιστήρι χωρίς φλόγα και δίνουν πολύ καπνό.
Επίσης μαζί με τις πευκοβελόνες μπορούμε να προσθέσουμε χονδρά ροκανίδια από καθαρό ξύλο πεύκου. Mετά το άναμμα, μπορούμε να βάλουμε και χλωρά φύλλα για να βγαίνει περισσότερο κρύος καπνός.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στο άναμμα και πολύ περισσότερο στο σβήσιμο του καπνιστηρίου, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό καλό (υποχρεωτικό) θα ήταν δίπλα από τα προσανάμματα να έχουμε συνέχεια ένα μπιτόνι 20 λίτρων γεμάτο με νερό.
Οι πευκοβελόνες (τελειωμένες) με τα ροκανίδια πεύκου.
Το βαρέλι στο οποίο τοποθετώ τις πευκοβελόνες.
Στον πάτο έχει πάντα βάρος για να μη το παίρνει ο άνεμος, όταν είναι μισοάδειο. 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΟΥΜΕ 

5 ½  φλιτζάνια μούστο.

1  φλιτζάνι νισεστέ. (Μπορούμε αντί για νισεστέ να βάλουμε 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι και 1/4  σιμιγδάλι ). Με το νισεστέ είναι καλύτερο. 

2   κουταλιές μέλι.

½   με  1  φλιτζάνι  αμύγδαλα χονδροκομμένα στο μούλτι.

½   με  1  φλιτζάνι  καρύδια χονδροκομμένα στο μούλτι.

Κανέλα σκόνη και πολύ λιγότερο γαρίφαλο σκόνη.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα με τον μισό περίπου μούστο. Σε άλλο σκεύος (μπορούμε και στο ίδιο) ανακατεύουμε καλά τον υπόλοιπο μούστο με το νισεστέ έως ότου λιώσει καλά και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει ο μούστος ρίχνουμε τα καρυδοαμύγδαλα – κανελογαρίφαλα, αφήνοντας εάν θέλουμε λίγα για να τα βάλουμε κατόπιν από επάνω. Κατεβάζουμε και σερβίρουμε σε μπώλ.
Καλή επιτυχία.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΚΗΡΗΘΡΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΑ



Κηρήθρες που κτίσθηκαν το 2013 με κλειστά μέλια.

 Νάταν όλα τα μελισσάκια έτσι !!!!!!!!!!!!!!!


 Να και ένα μισαδάκι γεμάτο κλειστά μέλια, έτοιμο για τρύγο.



Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

WYANDOTTE, ORPINGTON και SUSSEX - ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΔΙΠΛΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (αυγά και κρέας).


Wyandottes  
Η καταγωγή τους είναι από την Αμερική. Ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες. Αναγνωρίσθηκε στην Αμερική ως φυλή το 1870. Είναι από διασταυρώσεις μεταξύ Hamburg, Brahma, Cochin και Sebright και χαρακτηρίζονται από τα κίτρινα πόδια τους, το κίτρινο δέρμα και κρέας. Οι κότες γεννάνε 200 με 240 μεγάλα αυγά που έχουν χρώμα που ποικίλει από ανοιχτό έως σκούρο καστανό. Είναι πολύ καλές κλώσες. Το βάρος τους μπορεί να φθάσει τα 4 κιλά για τον κόκορα και τα 3 κιλά για την κότα. Τα εκτρέφουμε για διπλό σκοπό, την ωοτοκία και την παραγωγή κρέατος. Είναι πολύ όμορφες κότες.








 Orpington
Η καταγωγή τους είναι από την Αγγλία. Αναγνωρίσθηκε ως φυλή το 1901. Ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες. Χαρακτηρίζονται από τα λευκά πόδια τους και το λευκό δέρμα. Οι κότες γεννάνε 210 με 250 μεγάλα αυγά που έχουν χρώμα που ποικίλει από ανοιχτό έως σκούρο καστανό. Είναι πάρα πολύ καλές κλώσες. Το βάρος τους φθάνει τα 4,5 κιλά για τον κόκορα και τα 3,5 κιλά για την κότα. Το χρώμα τους είναι πλούσιο πορτοκαλί ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Τα εκτρέφουμε για διπλό σκοπό, την ωοτοκία και την παραγωγή κρέατος.






Sussex
Η καταγωγή τους είναι από την Αγγλία. Ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες. Είναι από τις αρχαιότερες φυλές που υπάρχουν.  Το βάρος τους μπορεί να φθάσει τα 4.2 κιλά για τον κόκορα και τα 3.3 κιλά για την κότα. Χαρακτηρίζονται από τα λευκά πόδια τους, το λευκό δέρμα και το πολύ νόστιμο άσπρο κρέας τους. Οι κότες γεννάνε 220 με 260 μεγάλα αυγά που έχουν χρώμα ανοιχτό καστανό. Είναι πολύ καλές κλώσες. Τα εκτρέφουμε για διπλό σκοπό, την ωοτοκία και την παραγωγή κρέατος.


Τα VIDEO είναι από την ιστοσελίδα Hühnerwelt - Die reale Welt der Hühner

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ


Η θυμόλη είναι αιθέριο έλαιο το οποίο εκχυλίζεται από το θυμάρι. Το ποσοστό της θυμόλης στο θυμάρι εξαρτάται από την ποικιλία. Ο τύπος της μεθόδου της εκχύλισης επίσης έχει επίδραση στην χημική σύνθεση. Έλλειψη σταθερότητας στην σύνθεση επηρεάζει την ικανότητα της ουσίας να σκοτώνει την βαρρόα.
Η θυμόλη είναι το μόνο αιθέριο έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, σκοτώνει υψηλό ποσοστό ακάρεων και δεν σκοτώνει σημαντικό αριθμό μελισσών. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι σκοτώνει το 68-98% των ακάρεων.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, όταν το χρησιμοποιούμε με εξάτμιση, πρέπει να είναι > 12 C και κατά προτίμηση >15 C. Η σωστή εποχή εφαρμογής είναι πολύ σημαντική για τα μέγιστα αποτελέσματα.
Η θυμόλη αφήνει υπολείμματα γεύσης στο μέλι και στο κερί, αλλά δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλύτερα να εφαρμόζεται μετά τον τρύγο.

Παρακάτω αναφέρω τους δυο τρόπους εφαρμογής που χρησιμοποιώ το φθινόπωρο και την άνοιξη.



 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ  ΘΥΜΟΛΗ   (ΣΤΟ  VITEX)
Τρεις εφαρμογές ανά 8 μέρες
1η εφαρμογή περίπου την 15-30  Σεπτεμβρίου.

Υλικά που θα χρειασθούμε.

 ½   κιλό κρυσταλλική θυμόλη.

 ½   κιλό οινόπνευμα το φθηνό.

 1    μπουκάλι του  1 ή 1 ½ λίτρου

 1    βάζο μικρό του μελιού.

 2-3  ρολά Vitex.

 1    συρραπτικό μηχάνημα.

 1    10άρα σύριγγα.
Αγοράζουμε ένα μπουκαλάκι 500 ml φθηνό οινόπνευμα (μπλε χρώματος) και ½ κιλό κρυσταλλική θυμόλη. Τοποθετούμε μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι του 1 ή και 1½ λίτρου την κρυσταλλική θυμόλη (½ κιλό)  και αδειάζω κατόπιν μέσα όλο το οινόπνευμα (500 ml). Στο τέλος προσθέτουμε 50 ml  καλαμποκέλαιο και το ανακινούμε έως ότου λιώσει η κρυσταλλική θυμόλη. Από αυτό το μίγμα βάζουμε περίπου 350 ml σε ένα μικρό βαζάκι (για πρακτικούς λόγους). Με μια 10άρα σύριγγα παίρνουμε οκτώ (8) ml και τα μοιράζουμε σε δυο κομματάκια απορροφητικού υλικού (δηλ. 4 ml σε κάθε Vitex) διαστάσεων (περίπου 7 Χ 7), τα οποία τοποθετούμε διαγωνίως πάνω στα πλαίσια. Επαναλαμβάνουμε ανά 8 ημέρες, 3 φορές. Το Vitex το αγοράζουμε από το μάρκετ σε συσκευασία ρολού και το κόβουμε μόνοι μας σε λωρίδες των 7-8 πόντων, τις οποίες διπλώνουμε κατόπιν στα τρία και τα συρράπτουμε με το συρραπτικό μηχάνημα. Μόλις τελειώσει η επέμβαση (24 ημέρες) μαζεύουμε τα Vitex σε μια σακούλα για τα ξαναχρησιμοποιήσουμε την άλλη χρονιά.
Προσοχή μεγάλη στην κρυσταλλική θυμόλη να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα - χέρια – πρόσωπο, ιδιαίτερα τα μάτια. Φοράμε οπωσδήποτε γάντια.
Πριν την ανοίξουμε από την συσκευασία της να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τους τυχόν σβόλους για να μπορέσουμε κατόπιν εύκολα να την βάλουμε με ένα χωνάκι στο μπουκάλι μας.
Την επέμβαση αυτή την πραγματοποιώ κάθε Σεπτέμβριο με Οκτώβριο μετά από τον τρύγο.


ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ  ΘΥΜΟΛΗ   (ΣΤΟ  ΣΙΡΟΠΙ)
 Δύο φορές περίπου την εβδομάδα για 4 εβδομάδες.
1η εφαρμογή περίπου την 15 Μαρτίου.

 Υλικά που θα χρειασθούμε.

 15 γραμμάρια κρυσταλλική θυμόλη.

 150  ml καθαρό λευκό οινόπνευμα (το ακριβό).

 1  μπουκάλι του ½ λίτρου.

 1  10άρα σύριγγα.

Παίρνουμε 15 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης (προνοούμε όταν την αγοράσουμε από την προηγούμενή μας επέμβαση με τα Vitex να την έχουμε κρατήσει - χωρίσει 2 σακουλάκια των 18 gr) και την τοποθετούμε στο άδειο μπουκάλι. Αδειάζουμε στο μπουκάλι τα 150 ml καθαρού οινοπνεύματος και ανακινούμε καλά έως ότου λιώσει η κρυσταλλική θυμόλη. Από το μίγμα αυτό παίρνουμε 1 ml και το ρίχνουμε σε 1 λίτρο σιρόπι ή τόσα ml όσο είναι το σιρόπι μας και ταΐζουμε τα μελίσσια μας κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 26-28 ημέρες. Σε κάθε μελίσσι δίνουμε περίπου 1 λίτρο σιρόπι την εβδομάδα.
Τα 155 ml του διαλύματος θα μπουν σε 155 λίτρα σιρόπι. 
Δηλαδή 1 gr θυμόλης χορηγείται σε 10 λίτρα σιροπιού    ή    το κάθε λίτρο σιροπιού περιέχει 0,10 gr θυμόλης.

Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου (δεν το έχω εφαρμόσει). 

Υστερόγραφο.  Κάθε χρόνο πραγματοποιώ οπωσδήποτε την επέμβαση με VITEX, λόγω και της ευκολίας της. Την επέμβαση με σιρόπι την άνοιξη, λόγω φόρτου εργασίας στο κτήμα και της δυσκολίας εφαρμογής δεν την έχω πραγματοποιήσει μερικά χρόνια.
    Επίσης κάθε Χριστούγεννα, αρχής γενομένης του 2013, πραγματοποιώ και την εφαρμογή με ενστάλαξη του οξαλικού οξέως.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ


Στ…… …………………..…… σήμερα .…… του μηνός ……….…….. του έτους 201.…  οι παρακάτω υπογράφοντες.
1) …………………………..…………………………………. του …..........….………………….. μελισσοκόμος κάτοικος …….……………....…...........………. με Α.Δ.Τ …………….….…. Α.Φ.Μ …….…...……….…… και αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου EL/……./………..
2) ……………………….………………….…………………. του …..........….………………….. μελισσοκόμος κάτοικος …….………….…..……..………. με Α.Δ.Τ ……………........….…. Α.Φ.Μ …….…………….……   συμφώνησαν  και  δέχτηκαν  τα  παρακάτω.
Ο πρώτος από τους παραπάνω ……….........…………………………………………………… (πωλητής) δήλωσε ότι είναι κάτοχος ……...…… μελισσοσμηνών από τα οποία πωλεί ………………………………………….. (………) σήμερα και μεταβιβάζει την κυριότητα τους στο δεύτερο από τους παραπάνω ………………………..................…………………… (αγοραστής) με τους παρακάτω όρους.
1) Η τιμή των μελισσοσμηνών συμφωνήθηκε να φθάσει στο ποσό των …………………… ……………………..................................…….……. ευρώ (………….) συνολικά.
2) Το ποσό θα δοθεί η έχει δοθεί από τον αγοραστή στον πωλητή και η κυριότητα των μελισσοσμηνών μεταβιβάζεται εξ ολοκλήρου στον αγοραστή. Ο δε πωλητής δεν έχει καμία απαίτηση πάνω στα μελισσοσμήνη αυτά.
-    Για όλα τα παραπάνω συντάχθηκε το συμφωνητικό αυτό και αφού διαβάστηκε και βεβαιώθηκε, υπογράφεται από τους ενδιαφερόμενους.
ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ
   1. (ΠΩΛΗΤΗΣ)                                                                            2. (ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ)


 Γνήσιο υπογραφών από τα ΚΕΠ.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΣΦΥΡΟΜYΛΟΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ


Όταν η οικονομική κρίση μπορεί να γίνει δημιουργική.
Για τα πουλερικά του κοτετσιού, κότες, πάπιες, χήνες και ορτύκια αγοράζουμε καλαμπόκι και σιτάρι, για να παρασκευσθεί το σιτηρέσιό τους. Για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα να αλέσω τις τροφές και χρειαζόμουν έναν σφυρόμυλο δημητριακών.
Από έρευνα αγοράς που έκανα οι τιμές, λόγω της οικονομικής στενότητας, ήταν πλέον απαγορευτικές. Η μόνη λύση ήταν να κάνω μια ιδιοκατασκευή (σφυρόμυλο ζωοτροφών).
Στην αποθήκη υπήρχε ένα μικρό ποτιστικό μοτέρ του αδελφού μου Αντώνη, το οποίο είχε σπασμένη την αντλία, λόγω παγετού. Στο μοτέρ αυτό σκέφτηκα ότι μπορώ να βγάλω την σπασμένη αντλία και να προσαρμόσω στον άξονα μια φτερωτή η οποία θα σπάει το καλαμπόκι και το σιτάρι. Τα υπόλοιπα ήταν πλέον θέμα χρόνου, δημιουργικής σκέψης και βοήθειας των παιδιών από το μηχανουργείο, που βρίσκεται στο Κικίδιο Ροδόπης, οι οποίοι το μοντάρισαν.
 

Ο σφυρόμυλος στο πλαστικό βαρέλι των 200 L

Το πλαστικό βαρέλι το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση και αποθηκευτικός χώρος.

Μισοανοιγμένο το κόσκινο του καλαμποκιού για να φανεί η φτερωτή.
 Για το σιτάρι βάζω άλλο κόσκινο με ποιο μικρές τρύπες.

Λεπτομέρεια φτερωτής. 

Το χωνί του σφυρόμυλου. Στο μέσον φαίνεται η τρύπα.