Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΥΓΟΥ



Τέσσερις (4) τρόποι για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά


α) Το πρώτο και σίγουρο χαρακτηριστικό ενός φρέσκου βρασμένου αυγού είναι ότι το τσόφλι του δεν ξεκολλά (ξεφλουδίζεται) εύκολα, το ασπράδι είναι συμπαγές, ελαστικό  και ο κρόκος του ευρίσκεται στο κέντρο.
β) Με το σπάσιμο ενός φρέσκου αυγού πάνω στο πιάτο ή στο τηγάνι ο κρόκος είναι σφικτός και το ασπράδι συγκεντρωμένο γύρω του με συνοχή, ενώ ενός αυγού πολλών ημερών ο κρόκος του είναι επίπεδος και το ασπράδι απλώνει, πιάνοντας μεγαλύτερη διάμετρο.
γ) Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά είναι με το κούνημα του αυγού κοντά στο αυτί μας. Στο φρέσκο δεν ακούμε και δεν νοιώθουμε καμιά εσωτερική κίνηση, ενώ όσο πιο παλαιό είναι θα νοιώθουμε και θα ακούμε την μικρή εσωτερική κίνηση του κρόκου μέσα στο αυγό.
δ) Επίσης ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά είναι να τα βάλουμε μέσα στο νερό. Το πολύ φρέσκο αυγό θα μείνει στον πάτο σε οριζόντια θέση, ενώ όσο πιο μπαγιάτικο είναι δεν παραμένει σε οριζόντια θέση, αλλά το πίσω μέρος του (ο πωπός του) ανασηκώνεται όλο και περισσότερο.

Μαγείρεμα:  Τα φρέσκα αυγά είναι καλύτερα για το τηγάνισμα (μάτια ή ποσέ), καθόσον θα έχουν καλύτερη εμφάνιση, λόγω της μεγάλης συνοχής του κρόκου και του ασπραδιού. Τα πιο παλιά αυγά είναι καλύτερα για το βράσιμο, διότι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Επίσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σάλτσες και γενικά εκεί που η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο.
Συντήρηση:   Η καλύτερη συντήρηση των αυγών είναι μέσα στο ψυγείο και να θυμόμαστε ότι τα αυγά εκτός ψυγείου χαλάνε σε μια ημέρα τόσο όσο τα αυγά μέσα στο ψυγείο σε επτά περίπου ημέρες. 
Για τον λόγο αυτό τα αυγά που αγοράσαμε τα τοποθετούμε αμέσως στο ψυγείο. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε τις συνθήκες συντήρησης και της φρεσκάδας των "αυγών ημέρας" που μας πωλούν.


Μόλις σπάμε ένα αυγό να θυμόμαστε:
·  Ότι για να είναι φρέσκο, το ασπράδι και ο κρόκος πρέπει να παραμένουν μεταξύ τους ενωμένα και σφιχτά και η μπαλίτσα του κρόκου να μην γίνεται επίπεδη.
·  Όσο πιο πολλών ημερών είναι το αυγό, τόσο το ασπράδι γίνεται πιο νερουλό και ο κρόκος πιο επίπεδος.
·  Το τσόφλι του βρασμένου φρέσκου αυγού δεν ξεφλουδίζεται εύκολα.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΩΝ (ΝΤΕΜΑΡΗ - ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΟΡΟΦΟΥ)


Για πρόληψη σμηνουργίας και κτίσιμο νέων κηρηθρών
ή   μετά από 8 ημέρες δημιουργία παραφυάδας-ων

Θα χρειασθούμε:
  •     1 όροφο με πίσω εξτρά είσοδο.
  •     1 πενταράκι (για βοήθεια).
  •     10 πλαίσια άκτιστα ή κτισμένα.
  •    1 βασιλικό διάφραγμα.

Μόλις το μελίσσι μας είναι 8άρι – 10άρι, πριν αρχίσουν οι σμηνουργίες, βάζουμε δίπλα του ένα όροφο με πίσω είσοδο και ένα 5ράκι (για βοήθεια) και ελέγχουμε ένα-ένα τα πλαίσια για να βρούμε τη βασίλισσα. Όταν διαπιστώσουμε ότι το πλαίσιο που ελέγχουμε δεν έχει τη βασίλισσα το τοποθετούμε στο όροφο, ενώ εάν την εντοπίσουμε την τοποθετούμε με το πλαίσιό της στο 5ράκι. Τότε μεταφέρουμε και όλα τα άλλα 9 πλαίσια στον όροφο και τον αναδιοργανώνουμε μέλια - γύρη - γόνος - γύρη - μέλια, προσθέτοντας και μια κηρήθρα κτισμένη. Στο κενό από πλαίσια πλέον μελίσσι μας, προσθέτουμε στο κέντρο το πλαίσιο με τη βασίλισσα, που είχαμε τοποθετήσει στο 5ράκι και αριστερά και δεξιά αυτού τα 9 πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας. Μετά προσθέτουμε το βασιλικό διάφραγμα και  κατόπιν από επάνω τοποθετούμε τον όροφο με τα πλαίσιά του, ο οποίος όμως πρέπει να έχει άλλη εξτρά είσοδο, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.



Τροφοδοτούμε συνέχεια με σιρόπι 1 νερό/1 ζάχαρη.

Μετά από 7-8 ημέρες ελέγχουμε οπωσδήποτε τον όροφο για βασιλικά κελιά.


1.     Εάν δεν υπάρχουν βασιλικά κελιά.

Που σημαίνει ότι η βασίλισσά μας είναι νέα και καλή, αφήνουμε τον όροφο όπως είναι και μετά από ημέρες, αφού κτισθούν όλες οι κηρήθρες βγάζουμε το βασιλικό διάφραγμα.

Για δοκιμή σε 1 - 2 μελίσσια μπορούμε να μην βγάλουμε το βασιλικό διάφραγμα και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της ανάπτυξης - καταστολής της σμηνουργίας. 


2.     Εάν τυχόν υπάρχουν βασιλικά κελιά.

Που σημαίνει ότι η βασίλισσά μας δεν ήταν νέα  ή  ήταν μεν νέα αλλά δεν ήταν καλή, θα χρειασθούμε ανάλογα με το γόνο, τον πληθυσμό και τα βασιλικά κελιά:
  • 1 ή 2 ή και καθόλου 5ράκια (για τις παραφυάδες)
  • και άλλο 1 βασιλικό διάφραγμα.
  • ½ ή ολόκληρο όροφο με έως και  10 καλοκτισμένες κηρήθρες.


Υπόψη: Εάν από την αρχή θέλαμε να κάνουμε παραφυάδες θα τοποθετούσαμε από την αρχή τον ενδιάμεσο όροφο και το δεύτερο βασιλικό διάφραγμα. 
Για δημιουργία παραφυάδων πάτησε εδώ


Από τον όροφο με τα πολύ καλά πλέον βασιλικά κελιά, αφού είχαμε τις τέλειες συνθήκες (εποχή - νέκταρ[μαζί με τροφοδότηση] - πολλές μέλισσες) παίρνουμε τις μισές κηρήθρες ή τα 2/3 από τις κηρήθρες εάν υπάρχει πολύς γόνος και πληθυσμός και τις τοποθετούμε ανάλογα σε 1 ή και σπάνια σε 2 πενταράκια, αφήνοντας τα 2 καλύτερα βασιλοκελιά σε κάθε μια από τις 2 ή 3 παραφυάδες μας. Την παραφυάδα/ες μπορούμε εάν δεν φθάνουν τα πλαίσια που πήραμε (εάν κάνουμε 3 παραφυάδες) από το μητρικό μελίσσι να προσθέσουμε από 1-2 κτισμένες κηρήθρες. Κατόπιν τοποθετούμε ζαχαροζύμαρο και τις μεταφέρουμε 5 χιλιόμετρα μακριά για 25 ημέρες, χωρίς να τις πειράξουμε καθόλου. Βάζουμε μόνο τροφή εάν χρειάζεται μετά από 10 - 15 ημέρες.

Στο μητρικό μελίσσι και την παραφυάδα που παραμένει προσθέτουμε όροφο (μισό ή και κανονικό) με πλαίσια και ακόμη ένα βασιλικό διάφραγμα από επάνω. Τοποθετούμε ξανά τον όροφο με την πίσω είσοδο, προσθέτουμε τις υπόλοιπες κτισμένες κηρήθρες και ζαχαροζύμαρο. Δεν την πειράζουμε και αυτή καθόλου για 25 ημέρες. Βάζουμε τροφή εάν χρειάζεται μετά από 10 - 15 ημέρες.

Μετά τις 25 ημέρες ελέγχουμε για να διαπιστωθεί η παρουσία ή μη γονιμοποιημένης βασίλισσας και πράττουμε ανάλογα.

Εάν τυχόν ο όροφος με την πίσω είσοδο έχει μεν βασιλοκελιά, αλλά δεν θέλουμε να το χωρίσουμε, τοποθετούμε ενδιάμεσα τον όροφο με τις κτισμένες κηρήθρες και από επάνω το άλλο βασιλικό διάφραγμα. Καταστρέφουμε τα βασιλοκελιά αφήνοντας τα δυο καλύτερα. Αργότερα (καλύτερα πριν 20 ημέρες από την στοχευμένη νεκταροέκκριση) εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουμε γόνο και στους δυο γονοθαλάμους (1ο και 3ο), βγάζουμε και τα 2 βασιλικά διαφράγματα, σκοτώνουμε την παλαιά βασίλισσα που ευρίσκεται στον 1ο όροφο και τα ενώνουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας, τοποθετώντας την εφημερίδα μεταξύ του 2ου και 3ου ορόφου.
Μετά από μιά εβδομάδα κατεβάζουμε κάτω τον τον 3ο όροφο ως εμβρυοθάλαμο με την καινούργια του βασίλισσα. Τον κάτω  όροφο (1ο) χωρίς πλέον την παλαιά βασίλισσα τον βάζουμε επάνω από τον εμβρυοθάλαμο ως 2ο όροφο και από επάνω του τον μεσαίο όροφο, ο οποίος πλέον θα γίνει 3ος  όροφος, ως μελιτοθάλαμος. 
Η διάταξη του τριώροφου μελισσιού ενώ στην αρχή ήταν 1-2-3 τώρα γίνεται 3-1-2.

Εάν δεν θέλουμε να ενώσουμε το μελίσσι σκοτώνοντας την παλαιά βασίλισσα, μπορούμε να τα χωρίσουμε και να δημιουργήσουμε 2 ξεχωριστά μελίσσια. 


Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

  • Πρόληψη της  σμηνουργίας.
  • Κτίσιμο κηρηθρών. (Για περισσότερα πάτησε: ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΩΝ)
  • Αντικαθιστούμε τη παλαιά βασίλισσα και παράγουμε εάν θέλουμε παραφυάδες.
  • Καλή παραγωγή μελιού, αφού θα έχουμε πολύ πληθυσμό.

Σημείωση.
Αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιώ, κάθε άνοιξη για πρόληψη σμηνουργίας με κτίσιμο καινούργιων κηρηθρών και πολύ λιγότερο για δημιουργία παραφυάδων, με απόλυτη επιτυχία. Για το λόγο αυτό έχω πολλούς ορόφους με πίσω είσοδο και αρκετές κτισμένες κηρήθρες στην αποθήκη.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΒΕΡΕΛΙΟΥ ΣΕ ΚΙΛΑ ΜΕΛΙΟΥ


Στις ημέρες του τρύγου, μόλις βάλουμε το φρεσκοτρυγημένο μέλι μας μέσα στα βαρέλια, οι περισσότεροι αναρωτιούνται πόσο μέλι βγάλανε. Εάν γνωρίζουμε τη χωρητικότητα των βαρελιών σε λίτρα ή σε κιλά μελιού και είναι γεμάτα μέχρι επάνω έχει καλώς διαφορετικά πρέπει να βρούμε και να γράψουμε σε όλα τα βαρέλια μας την ΣΤΑΘΕΡΑ, η οποία θα μας βοηθά να βρίσκουμε εύκολα πόσα κιλά μέλι έχει το βαρέλι. Η «σταθερά» αυτή υπολογίζεται σε πόντους (cm).
Για δικιά μου ευκολία γράφω με ανεξίτηλο μαρκαδόρο μέσα στο καπάκι του κάθε βαρελιού την «ΣΤΑΘΕΡΑ» και το ύψος του βαρελιού (προαιρετικό). 

ΕΥΡΕΣΗ  ΤΗΣ  ΣΤΑΘΕΡΑΣ
Με την αγορά ενός καινούργιου βαρελιού για μέλι πρέπει να μετρήσουμε αμέσως την διάμετρο την οποία θα διαιρέσουμε δια δύο για να βρούμε την ακτίνα και μετά το καθαρό ύψος του. Αφού έχουμε σημειώσει τα δυο αυτά νούμερα βρίσκουμε με τον παρακάτω τύπο τη "ΣΤΑΘΕΡΑ".  
«ΣΤΑΘΕΡΑ» = ((ακτίνα Χ ακτίνα Χ  3,14  X  1.4) / 1000
Πρώτα βρίσκουμε το τετράγωνο της ακτίνας (πολλαπλασιάζουμε την ακτίνα με τον εαυτό της). Το γινόμενο αυτό το πολλαπλασιάζουμε πρώτα με το 3,14, μετά με το 1,4 και στο τέλος το διαιρούμε με το 1000.  
Ένα παράδειγμα: Εάν το βαρέλι μας έχει διάμετρο 62.4 πόντους και ύψος 98 πόντους, η ΣΤΑΘΕΡΑ θα είναι ((31,2 Χ 31,2) Χ 3,14 Χ 1,4) / 1000 = 4,27. Αφού βρήκαμε τη σταθερά την πολλαπλασιάζουμε με τους πόντους του ύψους του βαρελιού και βρίσκουμε την συνολική χωρητικότητά του σε κιλά 4,27 Χ 98 = 418 κιλά. (Στο βαρέλι του παραδείγματος η ετικέτα αναγράφει ότι έχει χωρητικότητα 400 κιλά). Η σταθερά δηλαδή είναι η χωρητικότητα του βαρελιού σε κιλά μελιού σε ένα μόνο πόντο του μέτρου.
Βαρέλι με το καπάκι του παραπάνω παραδείγματος

Αργότερα όταν δεν είναι γεμάτο το βαρέλι μας μετράμε μόνο το κενό ύψος του βαρελιού και με μια αφαίρεση από το ύψος του βαρελιού (το οποίο έχουμε ήδη σημειωμένο στο καπάκι ή και στο βαρέλι εάν θέλουμε) και έναν πολλαπλασιασμό με τη ΣΤΑΘΕΡΑ, (την οποία και αυτή έχουμε σημειωμένη), υπολογίζουμε αμέσως το βάρος του μελιού μας.  

Σημείωση:
Εάν γνωρίζουμε τα λίτρα που έχει ένα δοχείο στο οποίο έχουμε βάλει μέλι και θέλουμε να βρούμε το βάρος του σε κιλά πολλαπλασιάζουμε πάντοτε τα λίτρα με το «1,4» και βρίσκουμε το βάρος του σε κιλά.
Έτσι ένα γυάλινο βάζο του μελιού, το οποίο πωλείται στην αγορά ως μονόκιλο, ο όγκος του σε λίτρα είναι 0,720 λίτρα. Εάν τώρα πολλαπλασιάσουμε το 0,720 Χ 1,4 = 1 κιλό. 

Οι περισσότερες εταιρείες που εμπορεύονται βαρέλια μελιού δεν αναγράφουν τα λίτρα αλλά τα κιλά, μάλλον για ευνόητους λόγους, καθόσον ο αριθμός του βαρελιού σε κιλά είναι μεγαλύτερος απ’ ότι θα ήταν σε λίτρα. Έτσι ένα βαρέλι των 150 λίτρων είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα 200άρι (σε κιλά) και αυτό γιατί εάν πολλαπλασιάσουμε το 150 με το 1,4 έχουμε αποτέλεσμα 210 κιλά.