Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΕΤΗΡΩΝ


Υλικά που θα χρειασθούμε:

  • Συνδετήρες Σωτηροπούλου.
  •  Ηλεκτρικό κατσαβίδι. 
  •  Ξυλόβιδες  3.5 Χ 20 ή και 4.0 Χ 20 για τους θαλάμους, καπάκια και 4.0 Χ 30 για τις κινητές βάσεις. Εγώ χρησιμοποιώ την 4.0 Χ 20 η οποία είναι λίγο πιο χονδρή από την 3.5 Χ 20 και δεν σπάει ποτέ στο κεφάλι, αλλά δεν ταιριάζει τέλεια στη φωλιά σε ορισμένους συνδετήρες, με αποτέλεσμα το κεφάλι να προεξέχει λιγάκι ορισμένες φορές.
  •  Μια γωνιάστρα, με κομμένη τη λάμα της στους 20,5 πόντους ή 25,3 πόντους, όπως την έχω εγώ κομμένη, που βάζω όμως τους συνδετήρες πλάγια και όχι εμπρός και πίσω.
  •  Έναν μαρκαδόρο ή στυλό.
Το ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι - τρυπάνι που χρησιμοποιώ. 
Στις καινούργιες κυψέλες, αφού έχω ήδη τελειώσει το δεύτερο χέρι του ασταριού (βελατούρας) ή ακόμη και το πρώτο χέρι της μπογιάς, τοποθετώ τους συνδετήρες και μετά βάφω το πρώτο ή δεύτερο χέρι μπογιάς. 
Με τη γωνιάστρα στο ύψος που θα τοποθετηθούν οι δυο συνδετήρας τραβώ με τον μαρκαδόρο ή στυλό μια γραμμή 3-4 περίπου πόντων. 
Τώρα (προαιρετικά) αφού γνωρίζω το μέσον, τραβώ μια άλλη γραμμή 1-2 πόντων, κάθετη πλέον στην πρώτη, στο ύψος που πρέπει να τοποθετηθεί ο συνδετήρας, έτσι ώστε στη μεσαία οπή να φαίνεται ο σταυρός που τράβηξα και βιδώνω στην αρχή την μια ακριανή ξυλόβιδα. 
Κατόπιν ισιώνω τον συνδετήρα και βιδώνω την άλλη ακριανή και στο τέλος τη μεσαία.  Υπόψη η μεσαία ξυλόβιδα πρέπει να βιδωθεί πλάγια και προς τα επάνω (μόνο για το επάνω τμήμα του συνδετήρα), ούτως ώστε αργότερα να μην εμποδίζει το κεφάλι της στο άνοιγμα του συνδετήρα, όπως φαίνεται στην κάτω φωτογραφία. 



Πολλές φορές τελευταία ή μάλλον συνέχεια επειδή με το μάτι γνωρίζω πλέον σε ποιο ύψος τοποθετείται ο συνδετήρας, τραβώ μόνο την πρώτη γραμμή στο μέσον.

Υπόψη για καθαρά πρακτικούς λόγους, αφού το μελισσοκομείο είναι στατικό, αποφάσισα τους συνδετήρες να τους τοποθετώ αριστερά και δεξιά της κυψέλης και όχι εμπρός και πίσω, όπως τους τοποθετούν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι μελισσοκόμοι. Το πρώτο και μεγαλύτερο μειονεκτήματα που θα αναφέρει κανείς είναι η δυσκολία κατά τη μεταφορά των κυψελών, καθόσον θα ακουμπάνε οι συνδετήρες και το δεύτερο είναι ότι οι κινητές βάσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ύψος, για να μπορέσει να τοποθετηθεί το μεγάλο κάτω μέρος του συνδετήρα.


Έχει όμως το πολύ θετικό ότι όλοι οι μελιτοθάλαμοι μπορούν να γίνουν εμβρυοθάλαμοι και αντίστροφα, καθόσον σε όλους τους θαλάμους τα κλειδιά είναι ίδια και τοποθετημένα στο ίδιο σημείο, από τη βάση έως το καπάκι.
Λεπτομέρεια κινητής βάσης στην οποία φαίνεται:
·       Πόσο ψηλά είναι τα πόδια της κινητής βάσης, για να χωρέσει ο μεγάλος συνδετήρας.
·       Το σανίδι που βιδώνω στο πίσω (βορινό) μέρος της κινητής βάσης, για να στερεώνεται καλά η κυψέλη στο σταντ και να μη κινδυνεύει από πτώσεις.
·       Το "φάγωμα" των έξω γωνιών για να εισέρχεται εύκολα και χωρίς ζημιές το ξέστρο, όταν θέλουμε να διαχωρίσουμε τη βάση από τον εμβρυοθάλαμο.

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΟΡΝΙΘΩΝ


Η ποιο δύσκολη εργασία ή μάλλον αδύνατη για μένα είναι να αναγνωρίσω - ξεχωρίσω τις νέες φετινές πουλάδες με τις περσινές ή και ποιο παλαιές, οι οποίες πρέπει πριν από τον χειμώνα να σφαγούν, καθόσον η αυγοπαραγωγική τους ικανότητα ήδη θα έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να γίνουν οι κότες αντιπαραγωγικές – αντιοικονομικές, αφήνοντας στο κοτέτσι μόνο τις νέες πουλάδες.
Τις πρώτες χρονιές μόλις έφθανε η εποχή (συνήθως πριν το χειμώνα) για σφάξιμο των παλαιών ορνίθων δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τις ανοιξιάτικες πουλάδες, που ήδη είχαν γίνει πια κότες, από τις παλαιές. Πολλές βέβαια από τις παλαιές κότες τις αναγνώριζα, αλλά ποτέ δεν μπορούσα να υπερβώ το ποσοστό του 33% περίπου.
Για το λόγο αυτό αποφάσισα το 2012 (κάθε ζυγό χρόνο) να μαρκάρω όλα τα πουλερικά που γεννιούνται και στο επόμενο περιττό έτος να αφήνω όλα τα πουλερικά που γεννιούνται αμαρκάριστα. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζω – ξεχωρίζω όλα τα φετινά πουλερικά με τα περσινά. Υπόψη στο κοτέτσι δεν αφήνω πολλά θηλυκά πουλερικά άνω των δύο (2) ετών. Στα πουλερικά των 3 ετών τοποθετώ και στο έτερο πόδι ακόμη ένα σπιράλ.
Έτσι στα ζυγά έτη βλέποντας μια κότα στα πόδια με 1 σπιράλ, με καθόλου σπιράλ, με 2 σπιράλ, καταλαβαίνω ότι η κότα είναι αντιστοίχως φετινή, περσινή, προπέρσινη. 
Το μαρκάρισμα αυτό το πραγματοποιώ με την τοποθέτηση στο ένα πόδι ενός δακτυλιδιού σπιράλ (οποιοδήποτε χρώματος), το οποίο πρέπει να έχει την απαιτούμενη για πουλερικό μας διάμετρο για να μη σφίξει και πληγώσει το σπιράλ το πόδι του.
Ενδεικτικοί διάμετροι δακτυλιδιών για τα πουλερικά μας.
1,2 cm διάμετρο για φασιανούς.
1,4 cm διάμετρο για μικρόσωμες όρνιθες.
1,6 cm διάμετρο για όρνιθες και πάπιες.
1,8 cm διάμετρο για κοκόρια και πάπιες.
2,0 cm διάμετρο για κοκόρια, κύκνοι και παγόνια.
2,2 - 2,5 - 2,8 cm διάμ. για χήνες και γαλοπούλες.

Τα παραπάνω δακτυλίδια σπιράλ τα παραγγέλνω από το ηλεκτρονικό κατάστημα pet-eshop.gr

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΟΛΛΗΣΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ


Μετά την τοποθέτηση των καψυλλίων στα πλαίσια με τη βοήθεια της ΚΑΨΟΥΛΙΕΡΑΣ και το πέρασμα του ανοξείδωτου σύρματος με τη συσκευή ΣΥΡΜΑΤΩΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ πρέπει να κολλήσουμε τις κηρήθρες στο τεντωμένο σύρμα. 
    Επειδή η εργασία της συγκόλλησης των κηρηθρών στα συρματωμένα πλαίσια μου ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, καθόσον απαιτούνταν και δεύτερο βοηθητικό άτομο, κατασκεύασα την αυτοσχέδια συσκευή ηλεκτρικού αρμοστήρα και πλέον το κόλλημα γίνεται με ένα άτομο, εύκολα μα προπάντων πολύ γρήγορα.

Τα πλεονεκτήματα της συσκευής είναι ο διακόπτης on/off που είναι επάνω στη συσκευή και σε βολικό σημείο. Η καινοτομία όμως είναι ο αυτοματοποιημένος τρόπος παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ελατηρίων, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. 

Λεπτομέρεια σύνδεσης


Άλλη λεπτομέρεια


Άλλη λεπτομέρεια