Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΚΩΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ (ΟΡΝΙΘΩΝ)


Οι περσινές πουλάδες φέτος θα μας προσφέρουν τα περισσότερα αβγουλάκια. Του χρόνου θα μας δώσουν λιγότερα και στη συνέχεια η αυγοπαραγωγική τους ικανότητα θα μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια να γίνουν αντιπαραγωγικές – αντιοικονομικές και πρέπει να τις σφάξουμε και να κρατήσουμε στο κοπάδι μας τις νέες πουλάδες. Επίσης πρέπει να σφαγούν μέσα σε λίγους μήνες και τα πουλερικά μας που τα εκτρέφουμε για κρεατοπαραγωγή. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία για αυτούς που έχουν στην κατοχή τους κοτέτσι με πουλερικά.
Μελετώντας πολλά βίντεο στο youtube τον τρόπο σφαγής των πουλερικών (συνήθως κότες και πάπιες) στάθηκα στον τρόπο σφαγής με μεταλλικά χωνιά τα οποία στο κάτω μέρος έχουν ένα άνοιγμα. Τοποθετείς την κότα ανάποδα και από το κάτω μέρος του χωνιού βγαίνει το κεφάλι της.  Στο τέλος με το ένα χέρι πιάνεις το κεφάλι και με το άλλο με ένα κοφτερό μαχαίρι ....... τα υπόλοιπα. Η κότα ξεψυχά πολύ γρήγορα χωρίς να τυραννιέται και το αίμα της, λόγω και της θέσης της, στραγγίζει πολύ γρηγορότερα. 
Αυτός νομίζω ότι είναι ο καλύτερος και ηπιότερος τρόπος σφαγής. Έτσι αποφάσισα και έφτιαξα την παρακάτω εικονιζόμενη κατασκευή με τους δύο κώνους, η οποία με βοήθησε πολύ στη σφαγή των πρώτων τριάντα πέντε πουλερικών.

Το ύψος του είναι περίπου 40 πόντους, η μεγάλη διάμετρος 30 πόντους (30 Χ 3,14 = 95 cm περίμετρο) και η μικρή διάμετρος 9 πόντους (9 Χ 3,14 = 28 cm περίμετρο). 


Για να κατασκευασθεί ένας κανονικός κώνος (όχι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) θα χρειασθεί μια λαμαρίνα τραπεζοειδούς σχήματος με ύψος 40 cm. Το μήκος της μεγάλης πλευράς 95 cm και της μικρής 28 cm.



Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθώ για το ξεπουπούλιασμα, το κόψιμο σε μερίδες κλπ.

Υστερόγραφο.
Λόγω του θέματος είναι από τις λίγες αναρτήσεις που δυσκολεύτηκα πως θα το δημοσιεύσω.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΩΝ


Για το κτίσιμο πολλών πλαισίων ταυτόχρονα και πρόληψη σμηνουργίας θα χρειασθούμε:
    1 όροφο με πίσω εξτρά είσοδο.
    1 πενταράκι (για βοήθεια).
      10 καινούργια πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας.
    1 βασιλικό διάφραγμα.

Την άνοιξη σε ένα καλό μονώροφο μελίσσι τοποθετώ δίπλα του έναν άδειο όροφο με πίσω είσοδο και ένα 5ράκι (για βοήθεια) και ελέγχω ένα - ένα τα πλαίσια για να βρω τη βασίλισσα. Όταν διαπιστώσω ότι το πλαίσιο που ελέγχω δεν έχει τη βασίλισσα το τοποθετώ στο όροφο, ενώ εάν την εντοπίσω το τοποθετώ με το πλαίσιό της στο 5ράκι. Τότε μεταφέρω - προσθέτω και τα άλλα 9 πλαίσια στον όροφο, τον οποίο και τον αναδιοργανώνω μέλια-γύρη-γόνος-γύρη-μέλια, προσθέτοντας και ένα πλαίσιο. Στο κενό από πλαίσια πλέον μελίσσι μας, προσθέτουμε στο κέντρο το πλαίσιο με τη βασίλισσα, (που είχαμε τοποθετήσει στο 5ράκι), αριστερά – δεξιά τις υπόλοιπες 9 άκτιστες κηρήθρες και στο τέλος το βασιλικό διάφραγμα. Κατόπιν από επάνω τον όροφο με τα πλαίσιά του, ο οποίος όμως πρέπει να έχει άλλη έξτρα είσοδο, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Βέβαια μπορούμε να κάνουμε όποια τροποποίηση θελήσουμε εμείς, όπως στον γονοθάλαμο αντί των 9 άκτιστων να βάλουμε 5 ή 7 και τα άλλα 4 ή 2 να είναι κτισμένες κηρήθρες. Ακόμη μπορούμε στον γονοθάλαμο να αφήσουμε αντί του ενός γονεμένου πλαισίου (με την βασίλισσα) και άλλο ένα ή δύο γονεμένα πλαίσια.
Τροφοδοτώ συνέχεια με σιρόπι 1 νερό/1 ζάχαρη. Η τροφοδότηση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αλλιώς θα έχουμε φαγωμένα κεριά στο σημείο των συρμάτων, εκτός εάν υπάρχει μεγάλη νεκταροέκκριση.
Μετά από 7-8 ημέρες ελέγχω οπωσδήποτε τον όροφο για βασιλικά κελιά.
Το βασιλικό διάφραγμα μετά το κτίσιμο όλων των κηρηθρών το αφαιρούμαι.
Η πίσω πλευρά του μελισσιού με την έξτρα είσοδο. Στη μέση φαίνεται το βασιλικό διάφραγμα.


Σημείωση:
Αυτή τη μέθοδο την χρησιμοποιώ και ως ένα τμήμα της ΝΤΕΜΑΡΗ, αλλά διαπίστωσα στην πράξη, πως αυτή η παραλλαγή (χωρίς προσθήκη ενδιάμεσου ορόφου), δουλεύει πολύ καλά, εκτός της πρόληψης σμηνουργίας και στο κτίσιμο πολλών κηρηθρών, αρκεί η βασίλισσά μας να είναι νέα και καλή, γιατί διαφορετικά θα έχουμε βασιλοκελιά.  Αυτός είναι ένας από τους τρόπος που χτίζω τις κηρήθρες.
Ο άλλος που χρησιμοποιώ συνέχεια είναι ο συνηθισμένος η τοποθέτηση δηλαδή δύο (2) συρματωμένων άκτιστων πλαισίων με φύλλα τεχνικής κηρήθρας  αριστερά και δεξιά στο τέλος της γονοφωλιάς στο μονώροφο μελίσσι που επιθεωρώ την άνοιξη και μερικές φορές στις αρχές καλοκαιριού. 
Επίσης μερικές φορές, όταν θέλω περισσότερο να ενισχύσω μερικά αδύνατα μελίσσια με ψημένο γόνο και επί τη ευκαιρία να κτισθούν και μερικά πλαίσια, παίρνω από ένα δυνατό μελίσσι που επιθεωρώ δύο (2) ψημένους γόνους τινάζοντας τις μέλισσες επάνω στην κυψέλη, για να μη πάρουμε τυχαία την βασίλισσα, τους οποίους στη συνέχεια προσθέτω για ενίσχυση σε ένα αδύνατο μελίσσι. Σε αντικατάσταση των γόνων που πήρα, αριστερά και δεξιά στο τέλος της αναδιοργανωμένης πλέον γονοφωλιάς, τοποθετώ δύο (2) άκτιστα πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας.
Για να κτίσει το μελίσσι μας καλά τις κηρήθρες πρέπει να έχει αρκετό πληθυσμό, να μην είναι νηστικό και να υπάρχει αρκετό νέκταρ στη φύση, αλλιώς πρέπει να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι 1 νερό / 1 ζάχαρη. Διαφορετικά δεν θα καλοχτιστούν και θα βλέπουμε στις άκρες των κεριών και ακριβώς στο σημείο των συρμάτων να είναι φαγωμένα τα κεριά μας.


Κτίσιμο κηρηθρών με πρόσθεση ορόφου
 για πρόληψη της σμηνουργίας.
Από τα μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όταν το μελίσσι έχει γίνει 8άρι – 10άρι, του προσθέτω ολόκληρο όροφο με (έως και) 10 πλαίσια (εάν είναι πολύ δυνατό) με φύλλα τεχνικής κηρήθρας.
Από τον εμβρυοθάλαμο - γονοφωλιά παίρνω ακριβώς 2 πλαίσια με ψημένο (κλειστό) γόνο, τα οποία τοποθετώ μαζί και τα δύο στο κέντρο του ορόφου.
Στη θέση των 2 γόνων που ανεβάζω, τοποθετώ 2 πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας, όχι ακριβώς στη θέση τους, αλλά αριστερά και δεξιά της αναδιοργανωμένης πλέον γονοφωλιάς στη θέση περίπου 3 και 8.
Στον όροφο, αριστερά και δεξιά των 2 ανεβασμένων γόνων, προσθέτω τα υπόλοιπα πλαίσια με φύλλα τεχνικής κηρήθρας. 
Εάν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση και δούμε έστω και λίγο φαγωμένα κεριά στις άκρες στο σημείο που κολλάει με το σύρμα, πρέπει να τροφοδοτήσουμε αμέσως με σιρόπι 1 νερό / 1 ζάχαρη. Καλύτερα είναι να τροφοδοτήσουμε αμέσως με σιρόπι.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΛΙ και ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το μέλι από την wikipedia
Είναι η γλυκιά ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες.
Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.
Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες.
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.
·  Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
·  Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α
·   Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

Κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.
Επαναφορά Σε περίπτωση που το μέλι σας κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μην στεναχωριέστε! Αντιθέτως θα πρέπει να είστε χαρούμενοι που έχετε αγοράσει ένα εξαιρετικό μέλι. (Το νοθευμένο μέλι δεν ζαχαρώνει.) Μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Τοποθετήστε το μέλι σας σε ένα κατσαρολάκι που βράζει και σε λίγα δευτερόλεπτα το μέλι σας θα είναι όπως όταν το αγοράσατε. Εναλλακτικά μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε καλοριφέρ(περισσότερος χρόνος) και θα επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.
Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει. Στην Ελλάδα ο καταναλωτής προτιμά το ρευστό μέλι.



ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Από την ΟΜΣΕ  (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος)
ΜΕΛΙ
Σύμφωνα και με την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2001/11Ο/ΕΚ του Συμβουλίου), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν. Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα και η γεύση τα οποία είναι δυνατόν να αλλοιωθούν αν οι συνθήκες αποθήκευσης και επεξεργασίας είναι ακατάλληλες. Το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της προέλευσής του και θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποιότητας που επηρεάζει την προτίμηση του καταναλωτή. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο χρώμα και γεύση. Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ), και το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών. Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%).


 
ΓΥΡΗ
Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας. Χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών, στη διατροφή ανθρώπου και οικιακών ζώων, στην κατασκευή υποκατάστατων γύρης για τη διατροφή των μελισσών, σε διάφορες έρευνες για τις αλλεργίες, σε προγράμματα βελτίωσης φυτών και στην επικονίαση φρούτων και λαχανικών.



 
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών, είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόξινη γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Περιέχει ακόμη διάφορα λιπαρά οξέα, όπως τα υδρόξυ λιπαρά οξέα τα δικαρβοξυλικά οξέα ή απλά λιπαρά οξέα οποία είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες που έχει ο βασιλικός πολτός. Ορισμένες ευεργετικές επιδράσεις του αφορούν την αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, τη μείωση της πίεσης του αίματος, τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας, τις αντισηπτικές και μικροβιοκτόνους ιδιότητες, την ενίσχυση της δυναμικότητας του οργανισμού και την αντοχή στις αρρώστιες. Ακόμη, χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας, περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη, συμβάλλει στην γαλακτοπαραγωγή μετά τη γέννα των γυναικών και στην αποφυγή της αγγείωσης του δέρματος. Γενικά ο βασιλικός πολτός βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία και την όρεξη και βοηθά στην απόκτηση μεγαλύτερης διανοητικής και σωματικής δύναμης.


 
ΠΡΟΠΟΛΗ
Είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από τη φυτική της προέλευση. Έχει διάφορες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών και ως αντιμικροβιακό. Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, καταπολεμά την αναπνευστική ανεπάρκεια, αναστέλλει την ανάπτυξη του μελανώματος και τα κακοήθη νεοπλασματικά κύτταρα (καρκίνος) και είναι αντιδιαβητικό.


 
ΚΕΡΙ
Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων. Για την παραγωγή ενός κιλού κεριού οι μέλισσες καταναλώνουν 8 κιλά μέλι. Το κερί είναι ένα μίγμα από 300 περίπου ουσίες (υδρογονάνθρακες, μονοϋδρικές αλκοόλες, λιπαρά οξέα, υδροξυοξέα, διόλες) που είναι απίθανο να συνθέσει ο άνθρωπος. Το κερί χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτική ουσία για αλοιφές και διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις είναι ενάντια της χρόνιας μαστίτιδας, του εκζέματος, των εγκαυμάτων, της δερματίτιδας. Περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και παρουσιάζει θεραπευτική δράση για παρειακές στοματικές αρρώστιες και προβλήματα του άνω αναπνευστικού αγωγού. Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία καλλυντικών. Άλλες χρήσεις του είναι στη βιομηχανία των κεριών, βερνικιών κα ως μονωτικό υλικό.


 
ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
Είναι ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών που έχει φαρμακευτική δράση και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Περιέχει αρκετές ουσίες που είναι ενδιαφέρουσες από βιοχημική και φαρμακολογική πλευρά όπως είναι η μελιτίνη, απαμίνη, ισταμίνη, ντοπαμίνη, φωσφολιπάση Α. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας και για το γαστρικό έλκος. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα, ενώ δεν επηρεάζει τα υγιή.


 
ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ
Πρόκειται για λειτουργία των ανώτερων φυτών κατά την οποία η ώριμη γύρη από τους στήμονες μεταφέρεται στο στίγμα του ύπερου για να γίνει έτσι η γονιμοποίηση του ωάριου και να σχηματιστούν τα σπέρματα (αναπαραγωγή του φυτού). Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση ποσοστού 60 με 70 % των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο «προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης. Στην πράξη η επικονίαση των ανθέων από τη μέλισσα επιφέρει τεράστια οφέλη στους παραγωγούς. Έρευνες αλλά και προσωπικές παρατηρήσεις παραγωγών οπορωφόρων δέντρων και άλλων καλλιεργειών (π.χ. κηπευτικών) δείχνουν πως η απόδοση μετά από βόσκηση μελισσιών στις καλλιέργειες αυτές αυξάνει. Επιπλέον, η καρπόδεση ενισχύεται και οι καρποί γίνονται μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα, εκτός από αύξηση της ποσότητας να απολαμβάνουν και βελτίωση της ποιότητας. Σε πολλές χώρες, ήδη από χρόνια, οι παραγωγοί νοικιάζουν μελίσσια προκειμένου να τοποθετηθούν την κατάλληλη περίοδο σε καλλιέργειες με αυξημένες επικονιαστικές ανάγκες. Εκεί η προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση έχει αναγνωριστεί. Παρά τη μοναδική και αναντικατάστατη συμμετοχή της μέλισσας στην οικονομική, οικολογική, ακόμη και αισθητική διαμόρφωση της υπόστασης του πλανήτη στο σύνολό του, αλλά και του ανθρώπου ειδικότερα, και ακόμη παρά την ύπαρξη αυστηρής νομοθεσίας για το θέμα, θα πρέπει να επισημανθεί το ακανθώδες πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση ψεκασμών με μελισσοτοξικές φυτοπροστατευτικές ουσίες σε ορισμένες καλλιέργειες. Και ενώ η μέλισσα αποτελεί αποδεδειγμένα τον ισορροπιστή της φύσης υπόκειται συχνά τις δυσμενείς συνέπειες των ψεκασμών.