Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΚΕΡΟΠΑΝΟ και ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗ


Σε όλα τα μελίσσια και για όλον τον χρόνο (εκτός Απριλίου και Μαΐου και σε ορισμένα όλο το καλοκαίρι) έχω επάνω από τα τελάρα κερόπανο. Το χειμώνα τα κρατά ζεστά, καθόσον η θερμότητα που παράγει το μελίσσι δεν χάνεται και παραμένει στη γονοφωλιά πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να μη καταναλώνει πολλές τροφές, ενώ το καλοκαίρι τα κρατά δροσερά, προστατεύοντάς τα από τον καύσωνα.

Κερόπανο με την τρύπα του έτοιμο προς χρήση.
Την άνοιξη βγάζω όλα τα κερόπανα από τα μελίσσια, για να αερίζονται πλέον πολύ καλύτερα και να αποσυμφορηθούν από το συνωστισμό, με αποτέλεσμα να προλαβαίνω τις πρώιμες σμηνουργίες.
Επίσης χωρίς κερόπανο γίνονται πολύ ποιο εύκολα οι συχνές και πολλές ανοιξιάτικες εργασίες.
Τον Νοέμβριο όταν αρχίζει να πέφτει αρκετά η θερμοκρασία έως και τον Φεβρουάριο, επάνω από το κερόπανο και την 2κιλη τροφή, τοποθετώ για θερμομόνωση μια εφημερίδα περίπου 16φυλλη, κομμένη στους 47 Χ 37 πόντους, καλύπτοντας έτσι όλα τα πλαίσια και δεμένη σε πολλά σημεία με το συρραπτικό.

Κερόπανο με 2κιλη τροφή λίγα λεπτά πριν τοποθετήσω την εφημερίδα. Φαίνονται οι πολλές μέλισσες μέσα στη συσκευασία της τροφής να καταναλώνουν την μελισσοτροφή.



Το μελίσσι με την εφημερίδα του για θερμομόνωση, απορρόφηση υγρασίας (και διάβασμα για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα)


Καλό θα ήταν να κρατήσουμε αρκετές εφεδρικές, έτοιμες για χρήση εφημερίδες, για να μπορέσουμε αργότερα να αντικαταστήσουμε όποιες έχουν κρατήσει πολύ υγρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου