Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΟΡΝΙΘΩΝ


Η ποιο δύσκολη εργασία ή μάλλον αδύνατη για μένα είναι να αναγνωρίσω - ξεχωρίσω τις νέες φετινές πουλάδες με τις περσινές ή και ποιο παλαιές, οι οποίες πρέπει πριν από τον χειμώνα να σφαγούν, καθόσον η αυγοπαραγωγική τους ικανότητα ήδη θα έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να γίνουν οι κότες αντιπαραγωγικές – αντιοικονομικές, αφήνοντας στο κοτέτσι μόνο τις νέες πουλάδες.
Τις πρώτες χρονιές μόλις έφθανε η εποχή (συνήθως πριν το χειμώνα) για σφάξιμο των παλαιών ορνίθων δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τις ανοιξιάτικες πουλάδες, που ήδη είχαν γίνει πια κότες, από τις παλαιές. Πολλές βέβαια από τις παλαιές κότες τις αναγνώριζα, αλλά ποτέ δεν μπορούσα να υπερβώ το ποσοστό του 33% περίπου.
Για το λόγο αυτό αποφάσισα το 2012 (κάθε ζυγό χρόνο) να μαρκάρω όλα τα πουλερικά που γεννιούνται και στο επόμενο περιττό έτος να αφήνω όλα τα πουλερικά που γεννιούνται αμαρκάριστα. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζω – ξεχωρίζω όλα τα φετινά πουλερικά με τα περσινά. Υπόψη στο κοτέτσι δεν αφήνω πολλά θηλυκά πουλερικά άνω των δύο (2) ετών. Στα πουλερικά των 3 ετών τοποθετώ και στο έτερο πόδι ακόμη ένα σπιράλ.
Έτσι στα ζυγά έτη βλέποντας μια κότα στα πόδια με 1 σπιράλ, με καθόλου σπιράλ, με 2 σπιράλ, καταλαβαίνω ότι η κότα είναι αντιστοίχως φετινή, περσινή, προπέρσινη. 
Το μαρκάρισμα αυτό το πραγματοποιώ με την τοποθέτηση στο ένα πόδι ενός δακτυλιδιού σπιράλ (οποιοδήποτε χρώματος), το οποίο πρέπει να έχει την απαιτούμενη για πουλερικό μας διάμετρο για να μη σφίξει και πληγώσει το σπιράλ το πόδι του.
Ενδεικτικοί διάμετροι δακτυλιδιών για τα πουλερικά μας.
1,2 cm διάμετρο για φασιανούς.
1,4 cm διάμετρο για μικρόσωμες όρνιθες.
1,6 cm διάμετρο για όρνιθες και πάπιες.
1,8 cm διάμετρο για κοκόρια και πάπιες.
2,0 cm διάμετρο για κοκόρια, κύκνοι και παγόνια.
2,2 - 2,5 - 2,8 cm διάμ. για χήνες και γαλοπούλες.

Τα παραπάνω δακτυλίδια σπιράλ τα παραγγέλνω από το ηλεκτρονικό κατάστημα pet-eshop.gr